Kun sun alkoholittomuudesta tulee muille ongelma.

Haluaisin nostaa kissan pöydälle ja kertoa hieman ajatuksistani liittyen alkoholiin. Varmasti monella on käynyt mielessä tämä aihealue ja pohtinut, että käyttävätkö ahkerasti treenaavat ihmiset alkoholia? Harvemmin tulee törmättyä fitness, terveys ja hyvinvointi blogeissa teksteihin, jotka käsittelisivät tätä toisille hieman arkaakin aihealuetta. En voi vastata kaikkien puolesta ja mielipiteistä, mutta kerron vähän omasta alkoholinkäytöstäni ja ajattelumallistani.

Opiskeluaikoinani alkoholin kulutus oli korkeimillaan. Ensimmäisenä vuotena tuli ravattua kuppilasta toiseen opiskeluhaalarit viuhuten. Fuksivuosi meni juhliessa, jonka seurauksena en enään kiinnittänyt niin paljoa huomiota terveelliseen syömiseen ja säännölliseen liikuntaan. Alkoholin käyttö vaikutti unenlaatuuni negatiivisesti. Univajeen seurauksena tulee sorruttua helpommin epäterveelliseen ruokaan. Väsyneenä taas ei jaksa treenata. Huonolla ruokavaliolla ei jaksa treenata. Juhlitun illan jälkeen ei jaksa treenata… Kun asiaa lähdin miettimään oman pienen myssyni sisällä,niin huomasin kuinka alkoholi korreloi kaikkien valintojeni kanssa. Asiaa ei helpottanut se fakta, että olin saanut 10 kiloa ylimääräistä painoa kuluneen vuoden aikana. Tämän vuoksi tein päätöksen sanoa soronoo alkoholille! Aloitin intensiivisen ”Itseni huoltamiskauden”, jolloin palasin takaisin puhtaaseen ruokavalioon ja aktiiviseen urheiluun. Tuloksia syntyi nopeasti ja olin 2-3 kuukaudessa takaisin vanhassa hyvässä elämänrytmissä. Nautin siitä, että herään jokaiseen aamuun virkeänä enkä sellaisessa olotilassa, että olisin juuri palannut Ruotsin risteilyltä.

Nykyisin alkoholin käyttöni on minimaalista. En juo humalahakuisesti, koska mielestäni olen paljon parempaa seuraa ollessani vesilinjalla. On mukavempaa rupatella ystävien kanssa, kun jutuissa on jokin punainen lanka ja kaikki muistavat seuraavana aamuna keskustelumme. Lähden silti ihan samanlailla illanviettoihin mukaan kuin kaikki muutkin, vaikken itse nauttisi tippaakaan. Minua ei häiritse muiden alkoholin käyttäminen, enkä lähde jeesustelemaan oman valintani kanssa. Ei ole minun tehtäväni käännyttää muita omiin uskomuksiini tai kritisoida muiden valintoja. Jokaisella aikuisella ihmisellä on oikeus tehdä omat päätöksensä oman kehonsa suhteen ja on hienoa seisoa omien valintojensa takana. Tätä samaa toivoisin vastavuoroisesti muilta ihmisiltä. Toisinaan joillekin tulee ongelmaksi minun kieltäytymiseni alkoholista.

”Miksi sä et ota?” Legendaarinen kysymys, jota on tullut kuultua vuosien varrella. Äiti opetti meille pienenä, että tyhmään kysymykseen saa tyhmän vastauksen… En silti ole kehittynyt vielä tarpeeksi nokkelaa vastausta takaisin tähän kysymykseen. Yleensä vastaus on vain lyhyesti: Koska en vaan ota. PISTE. Tämän vastauksen saatuaan kysyjän kasvoille tulee yleensä vielä pohtivampi ilme. Varmasti miettii mielessään : Se ei meinaa juoda tänään… Tässä on pakko olla jotain taustalla. Onneksi tähän asti vastaukseni on tyydyttänyt eikä jatkoselvityksiä ole tarvinnut tehdä. Halutessaan taustatietoja kertoisin mielellään syyni : 1. Haluan herätä jokaiseen aamuun energisenä 2. Minulla on suunitelmia huomiselle päivälle, jonka vuoksi en halua kuluttaa sitä sängyn pohjalla. 3. En kauheasti edes pidä alkoholin mausta… Kävisimme varmasti antoisan keskustelun ja voisin samalla esittää vastavuoroisesti kysymyksen: Miksi sinä otat?

Monesti kuultuja epäsuorempia kysymyksiä, jos en ole ottamassa alkoholia:

  • Ootko sä autolla?
  • Onko sul joku dieetti?
  • Onko sulla huomenna töitä?
  • Onko sulla joku antibioottikuuri vai? ( KYLLÄ, tähänkin on törmätty)
  • Ootko raskaana?

Ja paras ehkä: ”Ainii ethän sä juo, kun sä oot tollanen fitnesspimu.”

Yhteenvetona siis sille, miksi en käytä alkoholia pitäisi olla : ”Olen tälläinen raskaana oleva fitnesspimu, joka on dieetillä. Antibioottikuurikin käynnissä ja huomenna pitäisi mennä töihin. Ja btw tulin autolla.”

 

Jospa ei tarvisi perustella sitä, miksi en tykkää shottilaseja kaataa tai juon mielummin pepsiä liharuoan kanssa. Kukaan ei ole minulta alkoholia kieltänyt ottamasta, ei edes nyt ollessani tarkemmallakin ruokavaliolla. Ruokaohjelmassani ei erikseen mainita EI ALKOHOLIA, mutta maalaisjärjellä ja oman kunniahimoni vuoksi en sitä ota. Pyrkiessäni rakentamaan lihaksikkaampaa vartaloa ja pitämään yllä toimivaa aineenvaihduntaa, ei alkoholille ole tilaa suunnitelmissani. Myös kolmivuorotyö, jonka päälle tavotteellinen treenaaminen vie aikalailla kaikki voimavarani. Vapaaillat ovat harvinaista herkkua ja käytän ne mielellään lepäämiseen, kuin baarissa notkumiseen. Vapailla on myös mahtavaa päästä harrastamaan erilaisia aktiviteettaja ja reissaamaan. Näistä ainutalaatuisista vapaista en halua menettää yhtäkään sängyn pohjalla loikoilessa…Eihän se kovin mukavalta tunnu, kun kaverit sanovat tylsäksi, koska haluan viettää vapaailtani kotona. En silti tunne huonoa omatuntoa, kun olen hieman itsekäs ja varaan aikaa kalenterista kehoni palautumiselle. Kun on omistautunut jollekin asialle, niin sitä toteuttaa intohimolla eikä lähde sabotoimaan omia tavotteitaan.

 

Nimetön

Näyttää aikalailla mun vapaapäivältä

 

 

Jos minut tapaa kerran tai pari vuodessa viinilasi / skumppalasi kädessä, niin ei kannata huolestua. Silloin on löytynyt hyvää vuosikertaa olevaa valkoviiniä, jota nautiskellen lasillisen hyvässä seurassa. En ole absolutisti, mutta en tykkää sitä alkoholia ottaakaan. Balanssi kaikessa ja omaa kehoa kuuntelemalla löytää itselle oikean elämäntyylin. Alkoholittomuus on jokaisen oma valinta ja kunnioitetaan sitä jookos kookos.

 

2

 

 

:): Marissa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ilmianna asiaton kirjoitus

Jätä kommentti kirjoitukseen