Stressi voi johtaa sairastumiseen, jos ei huolehdi palautumisesta.

Nyt on päässyt iskemään todella kova kesäflunssa tähän tyttöön. Flunssaisena turhauttaa, kun treenit ja ruokailut kärsivät. Ei tietenkään voi treenata samalla tavalla, koska elimistö on jo tarpeeksi ylikuormittunut taistellessaan sairautta vastaan. Myöskään ruoka ei oikeen maita, koska siitä ei maista mitään. Syöminen on kummiskin yksi lempipuuhistani ja nyt makuaistin ollessa poissa, ei ruoka samanlailla vaan uppoa.

Kuumeinen flunssa on mielestäni todella ilkeä tauti, joka voi kestää useita päiviä. Kuumehan ei siis ole itsessään tauti, vaan oire jostakin muusta taudista. Kuume nousee, kun kehon immuunijärjestelmä alkaa vapautamaan sytokiineja eli välittäjäaineita. Ne aktivoivat lämmönsäätelyjärjestelmää aivoissa. Kuumeen nousu usein ilmaisee sen, että elimistön immuunijärjestelmä on aktivoitunut. Kuume kykenee nopeuttamaan jonkin verran kehontoimintaa, mutta onko siitä apua itse puolustautumisessa mikrobeja (viruksia, bakteereita) vastaan niin faktaa ei ole. Itse olen oppinut, että yli 38,5 asteen kuumesta ei ole mitään hyötyä elimistölle. Eli tällöin olisi mielekästä alentaa kuumetta, jos se nouse tuon rajan yli. Mutta se kaikki nyt kuumeesta, mennään itse asiaan.

Onko tämä flunssa tullut ympäristöstä virus/bakteeri tartunnalla? Vai olenko itse aiheuttanut tämän, kun olen laiminlyönyt kehoni palautumista?

Tein viikon putkeen yövuoroa, joka sekoittaa elimistön oman luonnollisen rytmin. Jo yksi valvottu yö nostaa kehossa kortisolineritystä eli stressihormonin määrää. Työni luonteen vuoksi, jossa vaaditaan jatkuvaa aktiivisuutta ja potilastapauksien ratkaisemista nostaa omalta osaltaan jo stressihormonia kehossa.Tilapäinen stressihormonin kohoaminen voi jopa tehostaa elimistön puolustusta, sillä kohonnut kortisolin määrä kehossa aktivoi sympaattista hermostoa. Tällöin aineenvaihdunta aktivoituu, syke nousee ja aistit tehostuvat paremmin. Tämä reaktio on ollut tärkeä evoluution kannalta, koska eloonjäämisen vuoksi on tärkeää laittaa kaikki energia sympaattisen hermoston aktivointiin, jotta pedoilta on päästy karkuun. Tämän tilanteen aktivoimisen ajaksi on elimistön järkevämpää samalla himmentää immuunijärjestelmän toimintaa, joka vaatii paljon energiaa.

Hetkellinen stressihormonien nousu ei siis ole pahasta, mutta pitkittyessään tämä tila kääntyy itseään vastaan ja alkaa laskemaan vasta-aineiden tuotantoa ja heikentää immuunivastetta. Tämähän aukaisee suoraan portit tartunnoillle. Viikon valvomisen ja siihen yhdistettynä treenaaminen ( joka myös nostaa stressihormonin määrää kehossa) vaatisi kunnollisen palautumisen levon kautta.

Nyt taustatietojen jälkeen voin todeta, että todennäköisesti olen itse laiminlyönyt kehoni palautumisen yövuoroista. Olen treenannut samanaikaisesti yöputken ollessa käynnissä, joten viikon ajan kehoni on ollut kokoajan stressitilassa. Yövuorojen päätyttyä en ole antanut elimistöni palautua omaan tasapainoonsa, vaan olen jatkanut normaalisti treenirutiineja. Jos olisin malttanut levätä parikin päivää yövuoroputken päätyttyä, niin en todennäköisesti olisi tullut sairaaksi. On riittänyt pienen pieni pöpö romuttamaan immuunivasteeni, koska puolustusjärjestelmä on ollut lepotilassa.

 

IMG_5595

 

Nyt tärkeintä on antaa koko kehon levätä, jotta hormonitasot normalisoituvat ja immuunijärjestelmä tehostuu. Nyt paljon lepoa, nestettä ja kehonhuoltoa matalalla sykkeellä. Putkirullaus auttaa saamaan kuona-aineet liikkeelle ja venyttely edistää kehon palautumiskykyä. Riittävää palautumista ei saa koskaan vähätellä, koska sillä on suuri rooli jaksamisen ja treenin kulkemisen kannalta. Nyt taas kokemuksesta viisaampana aion jatkossa keskittyä paremmin kehon palautumiseen, jota arvostan yhä enemmän.

 

F36B9597-A7FB-444B-9B16-D1F9F10C3ED3

 

 

Palautumista edistää mm. kompressiovarusteet, jotka kannaattaa ottaa aktiivisen käyttöön. Nyt on viimeinen mahdollisuus käyttää -30% alennus KAIKISTA Zeropointin tuotteista, kun käytät koodia : ZPSUMMERSALE.  http://zpcompression.com/

HUOM! Alennus loppuu tänään!

 

FullSizeRender (12)

:): Marissa

 

Ilmianna asiaton kirjoitus

Jätä kommentti kirjoitukseen